Sotapäiväkirja 1918 | Dokumenttisarja

Sotapäiväkirja 1918 | Dokumenttisarja

Vuonna 2008 kuvattu Sotapäiväkirja kertoo fiktiivisen rakkaustarinan kautta, mitä sisällissodan kahtena viimeisenä viikkona tapahtui Tampereen Keskustorilla. Punaisen tytön ja valkoisen pojan tarina voisi olla tosi. Kuvaukset on tehty aidoilla tapahtumapaikoilla ja kaikki asiatiedot ovat historiallista faktaa. Ohjaus: Ari Tiihonen.

Käsikirjoitus: Matti Wacklin. Pääosissa: Piia Soikkeli ja Tuukka Huttunen, Teatteri Siperia. Tuotanto: Pilkku-Tuotanto Oy

Vallankumous | 17. maaliskuuta 1917

ENSISUUDELMA: Punainen Roosa ja valkoinen August kohtaavat Raatihuoneen portailla, kun väkijoukot kokoontuvat Keskustorille juhlimaan Venäjän vallankumousta.

26. maaliskuuta 1918

Valkoisten valtausyritys takertelee Messukylässä. Etelästä valkoiset etenevät Hatanpään kartanolta Lokomolle ja Hyppösen kenkätehtaalle.

27. maaliskuuta 1918

Punaiset pysäyttävät etelästä tulevan hyökkäyksen Viinikanojalle. Hämeensillalle tuodaan massapaaleja ja rakennetaan piikkilangasta espanjalaisia ratsuja.

28. maaliskuuta 1918

Kalevankankaan suurtaistelu alkaa kiirastorstaina. Molemmat osapuolet kärsivät raskaita menetyksiä. Punaisten ylipäällikkö Hugo Salmela kuolee.

29. maaliskuuta 1918

Verneri Lehtimäestä tulee uusi punapäällikkö. Pitkäperjantai on rauhallinen. Taistelut taukoavat Kalevankankaalla.

30. maaliskuuta 1918

Punapäällikkö Eino Rahja hyökkää Lempäälässä etelästä, mutta valkoiset onnistuvat pitämään Tampereen rautatiemotissa. Kansan Lehti uskoo vielä punaisten voittoon.

31. maaliskuuta 1918

Valkoiset etenevät etelässä Ratinanniemeen. Hyökkäyksissä on mukana pari lentokonetta, joista pudotetaan antautumiseen kehottavia lentolehtisiä.

1. huhtikuuta 1918

Tampereen elintarviketilanne heikkenee koko ajan. Kaduilla on tykkitulen jäljiltä ihmisten ja hevosten ruumiita.

 

2. huhtikuuta 1918


Valkoiset valmistautuvat lopulliseen hyökkäykseen. Mannerheim siirtyy Vehmaisten kalliolle katselemaan Tampereen pommitusta.

3. huhtikuuta 1918

Valkoisten hyökkäys alkaa aamuyöllä tykistökeskityksellä. Kyttälä ja Tammela ovat tulessa. Valkoisten etujoukko tulee Tammerkosken länsipuolelle Neulapatoa pitkin.

4. huhtikuuta 1918

Valkoiset etenevät talo talolta. Koko kaupunki on heidän hallussaan Hämeenpuistoon asti. Vain naiskaartilaisten puolustama Raatihuone on enää punaisten linnake.

5. huhtikuuta 1918


Valkoiset uhkaavat ampua Raatihuoneen hajalle, jos punaiset eivät antaudu. Näin viimeinenkin punaisten pesäke antautuu. Vankeja aletaan koota ja teloitukset alkavat rauatieaseman peltimakasiineilla.

6. huhtikuuta 1918


Viimeisiä taisteluja käydään Pispalassa. Pyynikin näkötornin huipulle kohotetaan valkoinen vaate merkiksi siitä, että punaisen Tampereen aika on lopullisesti ohi.

7. huhtikuuta 1918


Keskustorilla seisoo tuhansia punavankeja odottamassa kohtaloaan. Punaisten ruumiita lojuu Tampereen kaduilla. Kalevankankaalla on 100 metriä leveä ja metrin korkea ruumisröykkiö.

Jaa: